Уреди за готвене с вакуум при ниска температура SOUSVIDE SYSTEM

Уреди за готвене с вакуум при ниска температура SOUSVIDE SYSTEM

Технологията Sous Vide (произнася се “су ви”), което в превод значи “във вакуум”. Методът се появява преди около 35 години, разработва го френският готвач Жорж Пралю.
През 1974 г. с помощта на вакуумна технология той приготвя фуа-гра - деликатес от патешки дроб, сготвен по специален начин. Оттогава технологията се усъвършенства и става предпочитана от главните готвачи.
Уникалното в нея е, че пресният продукт с помощта на специално оборудване се опакова във вакуумиран плик, в който при нужда се добавят и подправки. Пакетът се поставя в съд с гореща вода и се готви определено време при невисока температура. Под sous vide се разбира прецизно готвене - вероятно това е и причината да навлиза толкова бавно в бита. Дори един излишен градус се отразява на крайния продукт.
Всичко това се извършва от sous vide уред, който предстои да бъде пригоден за масово използване по целия свят. Хестън Блументал, шеф-готвач от Англия , който експериментира с тази технология от около 15 години, смята, че това е най-иновационният начин и за битовата кулинария. “Може би ще бъде най-голямата промяна в домашните кухни от времето на микровълновата. Sous vide вече направи най-сериозната революция в ресторантите, откакто се използва електричеството за готвене”, казва той. Някои пророкуват, че това ще преобрази радикално вкусовите предпочитания и кулинарните навици в обществото за следващото десетилетие.
Методът има много плюсове. Основното предимство е възможността да се готви при ниска температура, без да се разрушава структурата на храната. Готовите ястия добиват уникален вкус: храната става нежна и крехка, защото е без масло, в собствени сокове и не се окислява. Тази технология решава и финансовите проблеми на някои ресторанти, защото позволява да се снижат разходите за скъпи продукти - дори нискокачествените мръвки се получават добре и може спокойно да бъдат сервирани.
Колкото и просто да изглежда, всеки детайл е от значение. Продуктите трябва да бъдат свежи и да се приготвят от 50 до 69 градуса. По-високите температури повреждат храната и тя губи много от първоначалните си вкусови качества. Всеки продукт изисква определени условия на приготвяне - например на телешкото са му нужни 48 часа при 60 градуса, за да бъде готово. Веднага след термичната обработка храната трябва рязко да се охлади, за да спре процесът.